Quantcast
Channel: BloggarDag
Viewing all 2220 articles
Browse latest View live

Indiskretioner

$
0
0
Jag antar att jag är indiskret när jag nu berättar vad vår vän prosten och doktorn Kjell P tagit reda på. Detta nådens år 2014 är det första år när de som antecknats i Svenska kyrkan automatiskt försvinner eftersom de fyller 18. Vi talar om 8117 ungdomar. Puts väck på födelsedagen! Men innan dess skulle kyrkoherdarna ha tagit kontakt med dem och erbjudit dem att vara kvar. Det har de strängt upptagna kyrkoherdarna antagligen inte gjort. Kyrkoherdars herdesinne har sina begränsningar även om man kunde tänka att de 8117 kunde betraktas som förlorade får, som de vore extra roligt att leta upp. Det betyder att 8117 18-åringar utan att egentligen fatta det, stryks ur de kyrkliga registren. "Så lite betydde du"-hälsningen går knappast att missa.

Vad skulle kyrkoherdarna gjort - förra året? Planerat för en rejäl satsning. Frimodig kyrkas folk med Johannes Hellberg som första namn lyfter frågan i Göteborgs stiftsfullmäktige och vill ha en stiftssatsning. Det är bra.

Hade jag varit kyrkoherde (ja, ni vet hur det är ...) hade jag nog sagt: "Nu ska vi se till att få med dem som blir 18 år. Jag bjuder in dem och erbjuder dem en veckas intensivinfo. Vi förbereder några gånger, vi tar med några av de yngre ledarna och så tar vi oss på sportlovsveckan till bibliska platser. Palestina/Israel alltså. Bibeln som redskap. Gott om tid för samtal och möjlighet att döpas på påsknatten här hemma för den som så vill."

Kyrkorådet hade fattat. Varje krona som satsas här kan visa sig vara en investering som ger kyrkoavgifter 70 år framåt och kanske kyrkligt engagemang därtill. Själva knepet hatar ateister och fromsinta. Vilket knep? Att med hjälp av den ohederlige Mammon skaffa sig vänner för evighetens hyddor. Men sportlovsveckan skulle jag sett till att några i församlingen fick ta ett särskilt förbönsansvar för dem som var på sitt livs undersökning av vad Kyrkans tro och liv handlar om.

Nu är jag inte kyrkoherde. Men hade jag varit ... Kanske skulle jag tänkt större och sagt att biskopen får lägga en vecka och stiftet, med hjälp av kompetenta undervisare och den där sortens klassiska, karismatiska och arbetsvilliga präster, göra en satsning. Men gör man det inte själv, finns alltid risken att det inte blir gjort. Och var finns en ny generation outtröttliga ungdomspräster förresten?

Vad gör man nu med de kyrkoherdar som inte gjort någon ansats eller insats för att kontakta dem som blir 18 i år och som de enligt bestämmelserna skulle kontaktat? Anmäler för tjänstefel? Ger löneavdrag? Ler vänligt mot och säger att vi alla förstår att de haft många viktigare uppgifter att ansvara för? Leta förlorade får kanske inte är en kyrkoherdes främsta prioritet. De 8117 får fylla 18 och försvinna ur registren. Eller får vi veta något här - något om bristande nit när det gäller människor? Inte vet jag. Jag har bara varit indiskret.

Bara för att rådda till det hela: Hur kommer det sig att Frimodig kyrka, dessa reaktionära bakåtsträvare, dörrstängare och allmänt ohavliga, lyfter en fråga av det här slaget? Varför inte de andra, de som säger att de vill ha en öppen folkkyrka?
Slump eller mening?

Visar det sig när allt kommer till allt att Svenska kyrkan till sist är ointresserad av att göra folk till lärjungar? Eller kanske inte har tid?

Utrensningen

$
0
0
Min gamla klasskamrat och vän Jan-Erik Pettersson skrev boken om Stieg Larsson och Expo. Jag läste fascinerad. Tanken att exponera det ljusskygga är nästan i folksageklass. Trollen spricker i ljuset. Problemet uppstår efterhand. När tillgången på troll tar slut, måste det levereras en ström av nya troll som kan exponeras och spricka. Annars går själva företagsidén förlorad. Och helst ska trollen återfinnas på ställen där man tidigare inte trott att de skulle förekomma och vara fler än man kunnat föreställa sig. Då kan det hända att idévärlden kolliderar med den något mer prosaiska verkligheten om man nämligen inte kan bedriva kampanj - för då fungerar modellen igen.

I politiskt arbete handlar det om att driva idéer men också om att kunna stoppa i tid och korrigera kurs. Här finns ett för Expo inneboende problem.

Man kan tänka att jag inte skulle bry mig om Sverigedemokraternas interna utrensningar. Det hade jag kanske inte gjort om det inte varit för att seglorianerna lite oskickligt drivit sin "guilt by association"-kampanj mot mig. Jag får inte skriva i somliga fora - och Klein och Irving skulle bestämma vilka. Nu ser jag samma mönster när det handlar om Axel W Karlsson, tidigare socialdemokrat och uppmärksammad högkyrkoätare när han protesterade mot domprosten PO Sjögrens prästmötesoration, den där han kritiserade partipolitiseringen i Svenska kyrkan och enkannerligen socialdemokratin. Karlsson skrev i Nya Tider och jag hittar ett reportage från kyrkomötet. Han skulle inte ha skrivit. Att skriva i tidningar som står långt från Sverigedemokraterna (också om artikeln beskrev att ASD ställdes utanför kyrkostyrelsen) och att gå på möten med organisationer långt från SD, får man inte. Axel försvarar sin rätt att vara var han vill och skriva var han vill. Då körs han ut.

Det får vara SD:s affär men mönstret känns igen.
Kritiken gäller inte vad han skrivit utan att han skrivit på fel forum. Kanske är det intressant att SD drabbas av nervositet när Expo drivit kampanj mot Axel W Karlsson men kanske mindre intressant att seglorianerna jagar biskop Eckerdal, som tills nu försökt värja sig. Nu ska Göteborgs stift fråga SD om grunderna för uteslutning för att eventuellt inleda ett tillsynsärende, fattar jag efter seglorianernas nyhetsförmedlande.

Ändå är detta inte det riktigt intressanta, det bästa har jag sparat till sist!
Sören Ekström, tidigare Svenska kyrkans generalsekreterare, ställde på Facebook - ett forum som är öppet för mycken insyn - frågan hur lämpligt det är att en präst som utesluts ur SD "på grund av antisemitisk och högerextremistisk verksamhet" fortfarande innehar prästämbetet. Ser jag efter rätt har Axel W Karlsson förnekat denna anklagelse som rikatdes mot honom i september och det är inte detta som nu anförs av partisekreterare Söder i Expressen, men varför vara småsint...
Caroline Krook svarar "Inte lämpligt alls men jag känner med biskop och domkapitel för det hela är inte helt lättlöst". Paul Trossö, en gammal S-veteran från kyrkomötet, menar att frågan kan komma att aktualiseras framgent och pastor Bruno Sollerman menar att man visst kan avkraga en präst med otidsenliga åsikter.

Allt blir intressant - från den oprecisa anklagelsen till det som nu tillagas.
Caroline Krook sitter i Överklagandenämnden och där kan väl ett fall med avkragning enkelt hamna. Hur omdömeslöst är det inte att då gå ut med en bestämda mening innan saken prövats? Hon kan inte döma i Karlssons fall ifall det blir ett fall!
Trossö gör en riktig bedömning, tror jag. Det blir ett domkapitelsärende för saken står under sådan press att den reaktionen närmast blir naturlig. Fast medge att det blir lustigt. En präst som inte kan vara medlem i Sverigedemokraterna, kan inte vara präst - eller hur ska anklagelsen motiveras och hur ska grundlagsfästa fri- och rättigheter värnas? Det där med "inte helt lättlöst" styr in på det besvärliga att vi har grundlagsfäst åsikts-, förenings- och yttrandefrihet. Inför det allmänna - och hur ska en kyrka som vill ha en offentligrättslig ställning räknas? - behöver vi inte berätta om våra politiska eller religiösa (!) meningar.

Slutligast är det väldigt spännande med tanken som pastor Sollerman levererar (glöm inte att jag för många år sedan markerade min ovilja just mot pastorn och fann honom intellektuellt lågpresterande när han skrev ett reportage i Broderskap, så misstro för allt i världen vad jag skriver!). Man kan avkraga en präst med otidsenliga åsikter. Så tänker en frikyrklig, fattar jag. Men tanken fascinerar. Vad är nu otidsenliga åsikter och vad var t ex i Tredje Riket tidsenliga åsikter som en präst gott kunde få ha? Man kan vara antisemit bara de flesta andra är antisemiter eller tysta medlöpare och nazistprästerna ska inte klandras förrän i maj 1945?
Däremot kan man i Sverige nu avkraga präster som inte tror 1958 års riksdagsbeslut om ämbetet eller riksdagsbeslutet om abort eller riksdagsbeslutet om enkönade äktenskap med efterföljande kyrkliga konsekvensbeslut - för hur det än är så är åsikterna otidsenliga?

Axel W Karlsson kommer nog att försvara sig med att han vill röra sig i många olika miljöer för att forska och skriva. Vad han då säger är sant. Han är välinformerad om många olika sammanhang och har haft anställning som forskare men är nu 65 år så den tiden är över. Axel har alltid nyfiken rört sig i många miljöer.
Hur han gör med sitt kyrkomötesuppdrag ska bli intressant att se. Han kan ju sitta kvar som vilde i kyrkomötet. I så fall blir han vilde nr 2 med rötterna i SD. Ingen utskottsplacering men tid i talarstolen.
Avkragad eller inte. Mycket kan Expo och seglorianerna med understöd regissera - men inte allt.

Själv undrar jag hur vi ska se på att somliga regisserar pjäser där vi andra får statistroller och där det står några fritt att modellera motståndare efter eget tycke eller egen affärsidé.

Präster och partipolitik

$
0
0
Seglorianen Irving hanterar pinsamheten att vara svenskkyrklig den 29 januari nådens år 2014, läste jag.
"För idag har SD visat den handlingskraft som vi saknat." Man kan undra vilka "vi"är för vi är väl rätt många som inte gillar sekteristernas programmatiska utrensningar och inte vill vara vi med dom. Anklagelsen återges. Karlsson har burit prästkrage på seminarier med ökända antisemiter och rasister. Här gäller att passa sig, tydligen. Prästkrage må endast bäras i anständiga sammanhang: "Ska vi bevara prästämbetets status så måste vi naturligtvis upprätta gränser för var prästkragen får synas och inte." Där satt den! Prästkrage får inte synas i syndiga sammanhang? Får den bäras av syndare?

Pinsamt är det att vara svenskkyrklig, konstaterar Irving närmast poetiskt. Uppfordrande blir han också: "Frågan är hur länge till som Svenska kyrkan ska låtsas som att det regnar. Men skammens ordnad kan varken regn eller tystnad tvätta bort." Det visste de flesta. Skammens rodnad försvinner när man kommer på att skulden är borta - men då handlar det om Jesus och vad han gjort för oss. Poängen med honom är kanske att han aldrig skäms över våra pinsamheter. Han hanterar dem. Det kan man sjunga om t o m. I fastetidens psalmer. Men låt oss nu inte förfalla till kristna basfakta!

Till basfakta hör nog att en mening som "Inga nazister i våra kyrkor" (Dagens Seglora den 10/9 2013) är djupt okristlig. Kyrkan är Herrens. Meningen är tankeslapp och en travesti på slagordet "Inga nazister på våra gator", vilket också är fel, eftersom gatorna är gemensamma, nazisternas också. Annars får vi privatisera gatunätet och därmed kunna bestämma att de inte längre är allmän plats.

Så länge Kyrkan samlar alla, måste det finnas plats för nazister också. Det lustiga blir när nazisterna kräver att judar ska ut - för det är då Jesus stiger ner från korset och går sin väg!

Axel W Karlsson har anmält sig själv till Domkapitlet. Bra eller dåligt - han tog initiativet i vart fall. Och Domkapitlet får ett litet problem, för nu gäller det att visa att en kyrka inte är ett parti. Hur brukar det heta? Kyrkan är inte en åsiktsgemenskap, vilket också det är tankeslappt men så sägs det ju. Vad betyder alltså det?

Partisekreteraren Björn Söder pekar på ett problem som är värt att ta upp. Axel W Karlsson menar att han gått på möten som präst, inte som politiker: "Man kan inte hålla isär de två olika rollerna. Man kan inte klä sig i en kostym ena dagen och tro att den inte associerar till den andra." Detta är väl argumentet varför präster INTE ska vara med i politiska partier.  Men då gäller saken också SAP eller V, FP eller C och (inte minst?) M och de moraliskt rättfärdiga MP och KD. Rollerna blandas och prästkragen blir ett alibi för partiets politik. SD:s interna problem blottar ett sakförhållande som biskoparna kanske också borde ta upp? Ska vi dra gränsen för var en prästkrage ska återfinnas genom ett beslut att politiskt partimedlemskap är oförenligt med detta att vara präst? Bland syndare får präster fritt röra sig men dela partimedlemskap får en präst inte. Det är en gammal regel, tror jag mig veta. Fast Don Camillo balanserade å gränsen ... Gärna för mig emellertid med ett formaliserat förbud för präster att tillhöra politiska partier. De ska vara präster för alla. Och rollerna kanske inte kan hållas isär?

I det kyrkliga finns ju de i mer vardagspolitisk mening allomfattande nomineringsgrupperna. Och när väl partipolitiseringen av Svenska kyrkan tagit slut, kan man samlas och samsas där om behov finns. Annars är det kanske ett helt annat valsystem vi måste få med risk att när majoriteten fattar det, är det för sent.

För egen del avstår jag dock från att gå i prästskjorta på kyrkomöte och stiftsfullmäktige. Jag är invald i en annan kapacitet än som präst - till skillnad från hur det var tidigare. Jag gör undantag från denna enkla klädregel men då för att jag haft något annat prästerligt att styra med den dagen och ogärna smutsar två skjortor samma dag!

Sovtågsfrågan

$
0
0
Allt kunde uppfattas vara idyll för det är Kyndelsmässodag, och kyndel kommer av den ordstam vi möter i engelskans Candle. Ljus. Kloka präster viger ljus också om den sysslan väl förbjöds 1593 vid Uppsala möte. Kyndelsmäss är en satellit till julen och kallas i god tradition för "Lilljul", vilket betyder att man på Lilljulafton (i går kväll) får en lilljulklapp och gör det festligt. Ett år, jag vet att jag har berättat det förr, beställde Morsan en liten julskinka men det var kanske att ta i. Vi nöjde oss med goda vänner och de goda vännerna tog med sig kräftor som de uppfångat i sina fiskevatten sistliden augusti. Västerbottenpaj och paj med soltorkade tomater var i vegetariskaste laget, det medges. Ostbricka är väl också något vegetariskt liksom glass med persikor och kolasås? Hur kunde det bli så här? Risken och än mer möjligheten är förstås att jag nu framstår som präktig. Därför ska jag nog inte förtälja vad vi hällde i glasen - men vi sjöng upprepade gånger för att ge en ledtråd. Domkapitlet, som ännu inte hört av sig i anledning av anmälningarna och ett eventuellt beslut, kanske inte ska få tändvätska till brasan?

Allt är dock inte idyll.
Sovtågsfrågan engagerar ärkebiskopen, som vänt sig till regeringen. Det var Kyrkans Tidning som bragte mig nyheten: ärkebiskopen hävdar att SJ:s beslut att dra in nattågen på Södra stambanan sätter käppar i hjulet för Svenska kyrkans miljöpolicy. Jag hade  inte ens fattat att sovtågen dras in. Å andra sidan är det väl ingen höjdare att gå och lägga sig i slafen. Skulle jag åka från Alvesta kl 00.35 för att komma till Stockholm dryga fem timmar senare, blir natten  kort och obekväm. Annorlunda förstås om man åker från Malmö eller när jag förr kunde ta sovvagn från Kalmar men successivt har väl SJ dragit in nattåg. Det går flyg på morgonen - oavsett om jag är med eller inte - och pensionister kan kanske enkelt ta ett tåg dagen innan och sova på hotell. Lite dyrare, men kanske inte komplett galet miljömässigt sett? Vi måste väl ägna bruttonationalprodukten en tanke också.

SJ kunde förstås ha prövat en annan modell med bekvämare lyx för sovvagnsresenärer och tagit fighten med hotellen. Men då är det inte den klassiska uppställningen med tre smala sängar och ett litet tvättställ som gäller. Överslafen intogs en gång av en vänlig äldre herre, som klev ombord i Nybro. Han presenterade sig för mig i mellanslafen som pingstvän så jag var uppenbart igenkänd och skulle sedan klättra upp. På väg upp sa han: "Jag är opererad och har en liten påse på magen men jag hoppas att den inte ska läcka." Jag sov oroligt hela natten om jag alls sov.

Lite fantastiskt tycker jag kanske ärkebiskopens brev till regeringen är. När allt kommer till allt är det väl inte ärkebiskopen och handläggarna i Uppsala som frekventerar sovtåg på Södra stambanan. Då kunde det vara de politika partiernas ansvar att fånga upp eventuellt missnöje.

Ärkebiskopen kunde i stället skriva ett uppfordrande brev till regeringen och protestera mot avlatshandeln, ni vet det där med klimatkompensation, som vi betalar lite extra för. Som medlem i Svenska kyrkan och som svensk skattebetalare äger jag en massa skog som binder koldioxid. Hur mycket av mina utsvävningar är bundet av "min" skog? Till det kommer att jag har några egna träd också. Antagligen har vi kyrkomedlemmar redan gjort vårt för att kompenesera allt kyrkligt resande så hur motiveras avlatshandeln rent sakligt och siffermässigt? Kan det rentav vara så att 9 miljoner människor i detta skogsbevuxna land gjort sitt redan innan vi sätter oss i bilen eller på ett flygplan? Hur mycket binder ett träd när man funderar över utsläppen? Och hamnar inte hur eller hur Svenska kyrkans medlemmar i en väldigt gynnsam position och borde slippa avgifter för att klimatkompensera. Om sådant kunde väl ärkebiskopen skriva till regeringen? Samt lägga till en vers om avlatshandelns allmänna förkastlighet?

Tröst för ett tigerhjärta

$
0
0
Jag var i kyrkan i går. Kyrkan byggdes 1966 och är en stadsdelskyrka och det är rätt självklart att en stadsdel åldras med behag men den har också förtätats och förnyats. Högmässan var helt anständig med god förkunnelse och så. Men 22 personer allt som allt är inte så mycket. Jag tröstar egentligen inte de små församlingarnas folk, men så få kanske inte gudstjänstfirarna ska tänkas vara, inte jämförelsevis.                                                                                                                                              Stiftsfullmäktigeseminarium var det på eftermiddagen. Det är lite rörande med snälla människor som uppvisar förnöjsamhet. Men förnöjsamhet är en farlig drog när den ersätter realism. Förmiddagens insikt att 22 personer också kunde vara färre i stadsdelskyrkan, håller man från sig. Saknas alternativ eller visioner, måste det vara så. Och vad kan stiftsfullmäktige göra när det handlar om gudstjänstkris? Biskopen hade låtit slakta den gödda kalven, dock, och det var inte illa. Men tankarna släpper inte. Några av ledamöterna vet och talar allvar efter några inledande förnöjsamhetsmarkörer.
Andra vet inte och bryr sig inte. De sitter på ett partipolitiskt mandat. Ytterligare några, läs politiskt oskyldiga, förmår inte genomskåda det kyrkopolitiska spelet och blir motsvarande nyttiga. För systemet.                                                                                                                                                       Hon som ledde övningarna i går eftermiddag framstod som kompetent. Jag föll för henne. Hon drev innehållsfrågor. I dag blir det organisation. Men hälften består av nyvalda, så genomgångarna behövs.  Så är det nog. Kristdemokraternas Bertil Olsson sitter i Stiftsstyrelsen men inte i fullmäktige var inte på plats, alltså. Han kan organisationsfrågorna men har alltså inte längre fullmäktige som samtalsforumet. Det är en avsevärd brist. Men kristdemokraterna ville i sitt partinit ha det så. När det är supervalår kan man ha det i åtanke. Jag har det i alla fall.

Stilla tankar

$
0
0
Det var alltså seminarium för stiftsfullmäktige. Jag valde att gå för att höra lite mer om gemensamma administrativa system, GIP, GAS och GTP. Vi fick se en karta över de enheter som anslutit sig - och den var sannerligen intressant. De markerade områden som föll mig i ögonen var ett rätt begränsat område kring Växjö - i princip det medeltida Värendstiftet. Linköpings stift gick ner i två kilar över de små länderna, dels i nuvarande Jönköpings län, dels kusten och Öland, Kalmar län. Lätt omtumlande och kanske besvärande för jag kan ana att vi såg den mentala bilden av Växjö stift. Kring Växjö håller man mer samman i G län än i H och F län. G är Kronoberg, F är Jönköping och H är Kalmar som de minnesgoda vet.

Men än mer! När jag hör folk från Växjötrakten tala - om än kanske inte Växjö - hör jag dem säga att de har det bra i sin hemförsamling. Bra!? "Då har du ingen aning om vad bra är", sa jag till min gamle skolkamrat centerpartisten. Och så inser jag att i Kalmarregionen spelas i en annan kyrklig division. Det kommer sig inte endast därav att de då unga prästerna (40-50-talisterna) hade pastorala visioner som gav konkreta uttryck - men så var det. Det beror också på kombinationen av kyrkomedvetenhet i det gamla Kalmarstiftet och insikten om att nya krafttag behövdes. Jag fruktar att den gamla kyrkligheten i Kronobergs län gav förnöjsamhet. Och de förnöjsamma förnyar inget. Med få undantag togs krafttag i Kronobergs län. Lars Rye i Öjaby, visst. Där fanns en pastoral modell för förnyelse. Men mestadels kunde man se pastorala modeller för förvaltande av det andliga arvet. Eller är jag orättvis och ser inte? Varför är skillnaden i stiftet då så markant? Och varför talas så lite om den? Jag ser den beskrivas på 1920-talet men inte särskilt mycket därefter. Den kronobergska gammalkyrkligheten förvaltade, den lite mer moderna folkkyrkligheten förvaltade den också. Högkyrkligheten förnyade och kunde vara öppen. Karismatik var den inte främmande.

Det här borde folk i Växjö stift tala mer om. Och då fattar ni att seminariet fungerade just som seminarium, bokstavligen plantskola för tankar.

När det handlar om administrativa system upprepas att vi ska ha goda administrativa system för att kunna lägga krutet på det verkligt viktiga, evangelisation, gudstjänst - -, you name it! Hjälp min otro! Jag var med när folkbokföringen, som tagit en hel del tid från det prästerliga trots allt, försvann. Blev det tid över för det verkligt viktiga då? Det finns en inbyggd tröghet som gör att vilka förbättrade administrativa system vi skaffar oss kommer framstegen, som en samtalsledare antydde, främst visa sig däri att vi får en bättre kopiator på kansliet. Det är också en insikt. Vi kan ge folket färgglada papper fortsättningsvis. Det kallas förnyelse - men tarvar en hel del administration, förstås



Diskriminering

$
0
0
Jag konsulterade den latinsk-svenska ordboken och fann att ordet discrimino (av substantivet discrimen, som betyder gränslinje) förstås som "avskilja, avsöndra". Att det pågår ett sådant begränsningsarbete i Svenska kyrkan, kodifierat i Kyrkoordningen, är ett faktum som nog inte ska trollas bort.

Det handlar om förhållanden på arbetsplatsen Svenska  kyrkan, förhållanden som understundom blir ren vuxenmobbing. Den fungerar diskriminerande också så att komptenta personer drabbas av inlåsning, inte bara utestängning. Den är vedervärdig - och likväl inte det värsta. Det allra värsta är att Svenska kyrkan genom att arbeta med lögnen som vapen och sveket som verktyg släppt in lögnväsendet innanför murarna. Och tro mig, strid innanför murarna mot fienden som går omkring som ett rytande lejon, är en komplicerad operation. Strid i bebyggelse ställer särskilda krav.

De som vet sig utsatta för Sonderbehandlung ska förstås inte vara förvånade. Det går till så här i världen och de redliga menar sig utföra en Gudi behaglig gärning genom sitt beslutsfattande. "Rimligheten"är deras kriterium. Det som inte faller inom ramarna för deras kriterium blir "orimligt" - och då behövs ingen diskussion.
Ni frågar "Hur dumt kan det bli?" Jag svarar: "Hur dumt som helst." Och inför denna dumhet kan man inte komma dragande med protokoll som visar på givna löften eller protokoll som visar på svikna löften lika lite som med arbeten som behandlar svekfrågorna och blottställer lögnerna. Finessen ligger i detta att det utan vidare går att hålla sig okunnig och med denna bas i okunnighet orera väldeliga.
Att andra kyrkor betraktar Svenska kyrkan som en kyrkoorganisation med vilken det verkar rätt meningslöst att föra ekumeniska samtal, nonchalerar man.
Jag beklagar, det går Svenska kyrkan illa i det ekumeniska och just nu kan jag inte komma på något annat sammanhang i ekumenikens moderna historia som beskriver hur en kyrka släpper taget om eller förlorar sitt ekumeniska arbete än den tyska kyrkan under 1930-talet. Jag kan inte heller klandra de andra kyrkorna.

Men har vi inte en god ekumenisk representation? Wejryd, Jackelén, Brunne och Celina Falk. Jo, Kyrkornas Världsråd (WCC) och Lutherska Världsförbundet (LWF) gillar nog detta - men ekumeniken med Rom tycks ha förlorats liksom, kanske värst av allt, de insatser som skulle göra ekumeniken levande i de svenskkyrkliga församlingarnas liv. Jag påstår nu - utan skymten av bevis - att detta också beror på den i Svenska kyrkan genomförda diskrimineringspolitiken. Den svenskkyrkliga representationen i de ekumeniska organen blev för smal för att skapa uppslutningar vid basen.

Hur har annars diskrimineringen gått till?
Folk har sorterats bort. Prästkandidater, präster som väl skulle dugt som kyrkoherdar. Biskopsvalen var inte och är inte fria utan politiskt styrda. Meriteringen gjordes fiffigt om - från att ha varit meritering (punkt och slut) till att bli "tillräcklig meritering". Ni förstår.

Vi talar om förtroendevalda utan att låtsas om att förtroendet är så pass begränsat att partibeteckningen måste sättas ut. Alla har vi tydligen inte förtroende för, mest partikamraterna och det behöver nog inte längre vara så att de är "väl förfarna i allmänna värv". Så ser jag i uppräkningen av ledamöter i Växjö domkapitel partibeteckningarna väl utsatta. Det är C, S och POSK samt en ersättare (Vägen), som annars i det borgerliga livet (sic!) är M.
Så framställer sig en politiskt sammansatt domstol.
Detta ger möjligheter att kontrollera så att diskrimineringspolitiken inte fallerar.
På sitt sätt är det bra. Man låtsas inget annat sakförhållande än det som är. Men ingenstans står något system emot Systemet. Riktigt bra är det nog inte. Och när det gäller prästkallelser framgår det inte riktigt klart hur Gud får ett ord med i laget. Fast borde inte detta vara den enda diskriminering vi skulle vara för - den där Gud avskiljer eller avsöndrar dem som har en kallelse till det särskilda prästämbete som vår bekännelse kan uppfatta vigningen vara en sakramental handling (rätt förstådd) till?

För övrigt har domkapitlet inte hört av sig med något besked om anmälningarna mot mig.

Religion

$
0
0
Någon minnesgod kanske erinrar sig Ivo Andrics bok Bron över Drina (som omedelbart borde kommit som nyutgåva i pocket när kriget rasade på Balkan!). På en bänk mitt på bron möts prästen, rabbinen och imamen för samtal. De byter liksom perspektiv med varandra men är inte ute efter att debattera ner någon. I samtalet växer vänskapen. Det hela är rätt idylliskt och för mig sinnebilden för vettig religionsdialog. Man lever vid samma flod och talar med varandra.

Inte förrän jag läste Robert Wrights bok Och människan skapade Gud (Fri Tanke Förlag 2012) såg jag uppgiften att kristna kring år 700 av de muslimska erövrarna förbjöds att omvända sig till islam. Saken handlade om skattebasen. De kristna skulle betala en särskild skatt och den skatteinkomsten föll bort om de omvände sig! (aa s 408-409). Kristen tro som skattebas, det fascinerade mig.

Det var också sextio sidor senare hos Wright som jag hamnade i bekymmer när han nämligen odlar sin vision:
"Är det vansinne att inbilla sig att det ska komma en dag då de abrahamitiska religionerna avstår, inte bara från sina egna specifika anspråk på att vara något för sig utan också från anspråket på att hela det abrahamitiska företaget är något för sig? Är sådana radikala förändringar i Guds karaktär tänkbara? Så radikala förändringar har redan inträffat, gång efter annan. Ännu en omvandling skulle inte vara något nytt." (aa s 468)

Vad syftar författaren nu på? "Det finns en hållfast teologisk formel för hur man upplöser det speciella hos olika trosriktningar. Den förknippas framför allt med hinduerna, som tycks ha använt den som ett sätt att förena olika religioner som  dyrkat olika hinduiska gudar." De olika gudanamnen är namn på en och samma gudom, det är tanken. Det är en vedatext: "Den verklige är en enda, om än de vise ger den skiftande namn..." (aa s 468)

Jag antar att Wright inte är ensam om sin vision. Då vet jag också vilken religionsdialog jag är emot, den som har en slags - kan man kalla saken så - hinduisk agenda. Jag kan trygg avvisa den här sortens fromhetsfusioner eftersom jag inte vill vara religiös. Jag nöjer mig med att vara kristen.

Jag kan förstås uppträda någotsånär hyfsat mot de religiösa och inse att djup ropar till djup (Ps 42:8) men själva sakinnehållet kan inte uppges. Det blir en utmaning för oss att på nytt tänka igen och samtala om vad som skiljer kristen tro från all religion och vad det betyder att tro på en begriplig (fattbar)uppenbarelse från Gud. Att under hövlighet och trollande med begreppen så att religionsdialogen ska ses som ekumenik vara beredd att förhandla bort den tro som en gång för alla anförtrotts de heliga, måste vara ett alldeles omöjligt projekt. Just därför misstror jag allvaret i mycket av det som kallas religionsdialog men anar att det också finns anständiga sätt att dialogera. Som på bron över Drina. Men märk mina ord, det är skillnad på dialog och dialog.

Med hjälp av ett uppslagsverk har det i en bloggkommentar fastslagits att någon diskriminering inte förekommit i Svenska kyrkan och lika lite finns det oliktänkande. Jag kan bara uppfatta sådana påståenden som alert religionsutövning, inget annat. Med den skillnaden att här ropar inte djup efter djup.

Tvärsäkert

$
0
0
Det var Dr F som ringde. Han hade tröttnat på det tvärsäkra. Inte så konstigt, han är ju doktor. Men kunde man inte, undrade jag, i stället införa tvärsäkerheten som kriterium? Jag kan säga tvärsäkert ja om jag lika tvärsäkert säger nej? Med detta provtänk - eller denna insikt - åtskildes vi telefonledes. Fast jag funderade vidare.

Det finns en tvärsäkerhet som alltid säger sista ordet utan att ha övertygat.
Den som resonerar har bara gått en cirkel från sitt resonemangs utgångspunkt och efter en liten promenad kommit tillbaka just och exakt dit där han/hon startade.
Dr F är vetenskapligt skolad och skapad för resonemang, tycks det. Jag ska vid tillfälle fråga honom om det inte i själva Kyrkans grundstruktur finns något som ger utrymme för den dubbla tvärsäkerheten - den som tvärsäkert säger ja och lika tvärsäkert säger nej och så resonerar. Kristen tro är gemenskap och en samtalande gemenskap där tvärsäkerheten är tillåten men fruktbärande först när den blir en dubbel tvärsäkerhet. Ja och nej.

Men ska inte vårt tal vara sådant att ja är ja och nej är nej? Jo. Men nu handlar det mer om att söka sanning och sammanhang. Kan man göra det tvärsäkert? Ja, om man gör det dubbelt tvärsäkert. Kan man kalla detta för "gemenskapstvärsäkert"? Det tarvar fora för samtal - församlingshem, sammanträdesrum, förtroliga dialoger och bloggar lika.

I går kom Kyrkans Tidning och förgyllde min torsdag. Ska Göteborgs domkapitel skriva till SD och säga att "ni ska ge fan i våra präster, som får och ska röra sig överallt"? Det kunde vara en rolig markering av prästens frihet och ryms denna frihet inte inom partiet (vilket som) har partiet inte plats för präster. Kan Domkapitlet hosta ur sig detta? Gärna för mig - men i så fall alltså i alla fall.

Fredrik Modéus läste jag med stigande häpnad. Varifrån får han allt? Han har en förmåga att upprepa sådant andra sagt på ett sätt, så man tror han kommit på det själv. Och nu ska alltså biskopsmötet ta initiativ - vad tycker Kyrkostyrelsen om det, tro? Ett initiativ för "Projekt Församlingsutveckling" och med avstamp i det akademiska. Jojo.
Kanske vore det av värde att kolla en del av det material som faktiskt tagits fram?
Och kanske skulle någon deprimera sig och fundera över vad Svenska kyrkan gjorde på 1950-talet - och hur evangelisationsansatsen så sorgligt misslyckades när sammanhållningen brast och ämbetsfrågan blev vattendelare. Det finns somligt skrivet om saken.

Bengt Olof Dike är elektor i biskopsvalet i Lund. Han angav i KT specifikationskraven på ny biskop. När jag läste dem, insåg jag att i Lunds stift behövs ingen biskopsstol men väl en telefonkiosk. I den kiosken kan biskopskandidaterna ta sig in och byta till Stålmansklädnaden. Eller man, förresten? Brukar det inte vara den sönderfallande organisationens kännetecken att man ropar på någon stor och stark som ska lösa problemen?

Att Anders Göranzon, musikkonsulent i Karlstads stift, hör till kandidaterna, överraskades jag av.  Man ska aldrig vara alltför tvärsäker dock. Kanske inte ens säker. Men Östran bär denna morgon besked att Anders Göranzon i stället ska vara Anders Göranzon. Det slog mig att jag borde kolla Kyrkans Tidning på nätet och där får jag se ännu en rättelse. Anders Göranzon är den andre och Kyrkans Tidning "beklagar förväxlingen och det besvär som det har orsakat Anders Göranzon i Sydafrika" - men inte i Karlstad.
Fast tänk om det som skett är ett led i Guds plan att sätta ljuset på Göranzon i Karlstad som biskop - ungefär som när Ambrosius blev biskop i Milano? Vilka är besvären - det skulle jag gärna vilja veta för om den saken ger vare sig KT eller Östran besked. Göranzon i Karlstad var tydligen inte besvärad? Minns Ambrosius!

Ja, jag blir för egen del efterhand alltmer osäker på om de som vet vad jag menar, verkligen har rätt. De kanske helt enkelt inte vet, bara föreställer sig och polemiserar ,ot sina egna föreställningar? De sitter kanske vid sina datorer och skriver kommentarer i det tillstånd som jag i går lärde mig heter "mildly lid" eller "tanked to the gills." Vad vet jag? Och det får jag nog inte veta förrän i kväll när jag själv blivit i vart fall mildly lid.
Mildly!

Då är jag i skick för att fundera över nomineringsvalsresultatet i Lunds stift.

Journalister och journalistik

$
0
0
Vid något tillfälle har jag klämt till en journalist med att säga att "jag har fler böcker om journalistik än du har om teologi" och det är oftast sant. Bokhyllan Billy fylld - och drygt det, inger understundom respekt.

I går ringde en frilansjournalist. Hon ville ställa frågor apropå Tom Alands film om komminister Inger Svensson. Den visas i svt nästa vecka (13 febr, tror jag). Inger var den första kvinnliga prästen i Växjö stift och blev ett människoöde. Vi möttes vid en busshållplats i Stockholm sista gången vi möttes och talade vänligt med varandra - hon ropade på mig för att talas vid, nota bene. När Tom ringde till Öland och ville ha några kommentarer, ställde jag upp. Någon i familjen hade styrt till att Inger inte skulle minnestecknas när hon var död.  Jag tänkte att Tom säkert kan göra en sådan minnesteckning - för det är Inger och händelserna kring henne värda. När frilansjournalisten frågade om jag kunde svara på några frågor, var svaret ja.

Första frågan löd: "Finns dom ståndpunkterna fortfarande?" Man kunde undra "vilka?" men jag antog att hon frågade om det fanns sådana som inte köpt 1958 års riksdagsbeslut fortfarande så jag svarade att det var självklart - varför skulle de inte finnas? Men så slog det mig och jag sa: "Du är ju inte påläst!" Då blev hon upprörd och hävdade att det var hon visst. Jag undrade då om hon t ex läst mina böcker Kyrklig Splittring, Farligt och artikeln i boken Vems ärende går Svenska kyrkan? men det hörde inte till saken, fick jag veta. Nu handlade böckerna just om saken, genmälde jag stillsamt. Någonstans där förklarade frilansjournalisten sig vara kränkt och att det inte var någon idé att fortsätta intervjun. Det var ju hennes sak att bedöma. Dock hade hon två önskningar. Mig önskade hon en trevlig helg och sig att vi aldrig skulle behöva träffas.

Det finns ingen annan yrkeskategori som kan hålla sig okunnig med argumentet att de man skriver för är okunniga och det är deras position man intar. Så fantastiskt att det också finns yrkeskompetenta journalister. De uppträder som ansvariga reportrar och vill till sina läsare bära tillbaka den information de skaffat sig. Men ibland tänker jag att denna kategori reportrar är på utdöende. Varför göra det svåra när man kan nöja sig med det enkla? ter sig som en vanligare hållning. Det är illa.

Smålandsposten bär idag syn för sägen. Stiftet får en helsida i färg med budskapet att personalen och de förtroendevalda i stiftsstyrelsen ska fara på resa till Israel/Palestina. Nyheten som hålls fram är beloppet - 870 000:- kostar resandet. Hade det varit riktigt småländskt kunde man fläskat till med att ange lönebeloppet för 50 personer under fem dagar fast å andra sidan ingår fem dagars kompetenshöjning i jobbet.  Den detaljen kunde man hoppat över och fått fram en högre siffran i syfte att stimulera läsekretsen, ty i Sverige är avundsjukan en starkare drift än sexualdriften, som Ingemar Mundebo konstaterade.

Vid frukostbordet kom jag på att man dessutom kunde räknat den arbetstid som går åt i kommande vecka när 71 arbetslag i pastoraten i stiftet ska ondgöra sig över det inträffade. 30 minuter gånger antalet deltagare blir några arbetsdagar. Tio man-arbetsdagar  kanske om man ska räkna timmar. Å andra sidan kan det tänkas att man talar om saken under 30 minuters kaffepaus och då blir det hela ett plusvärde, som svetsar samman folket på golvet mot stiftet och den gemensamma fiendebilden blir en lokal tillgång och stärker den lokala samhörigheten. Ja ni ser själva hur komplicerat det blir.

De som ska försvara beslutet påpekar att stiftet har en unik möjlighet till fortbildning eftersom man kan resa med biskop Johansson. Det ger ingångar. Bäst är dock Anton Härder (S), som påpekar att resan till Det Heliga inte kostar mer än en resa i Sverige. Varför man skulle resa en vecka med personalen i Sverige just, framstår som lätt oklart.

Ingen påpekade att nationella nivån utan besvärande mycket stöd i regelverket vill dra in 35 miljoner från stiftet. Ingen sa heller att satsningen kostar väl 2 spänn per kyrkomedlem - och då är inte medräknat vad som skogsbruket ger. Man kunde tänka sig att hela resan finansieras genom gran och fur. Man kunde också tänkt sig att vinklingen inte varit så förutsägbar och styrt på pengar utan mer tagit upp vad studieresan handlar om och kanske ställt frågan hur denna typ av satsningar kommer församlingarna till godo samt kanske ställt några politiskt känsliga frågor.

Tänk vad mycket en journalist som vill vara reporter skulle kunna bära tillbaka till oss!

Jag skrev inget om nomineringsvalet i Lund, som ni märker. Det står nu klart att någon telefonkiosk inte behövs i Lund. Det räcker med biskopsstol, sammanträdesstol och skrivbordsstol. Stålmannen blir inte biskop. Det blir den som S bestämmer sig för. Det kunde också en reporter grotta ner sig i.

Israelfrågan

$
0
0
Nu föll Israel-frågan sönder i två.
Först den enkla om utbildningsresan till Israel/Palestina. Jo, den är jag för. Biskop Johansson leder det hela - men vart leder det hela? Det vet jag inte. Men avsikten genom det demokratiskt fattade beslutet i stiftsstyrelse och stiftsfullmäktige måste väl vara, att studien ska utveckla stiftets personal? Jag skulle gärna se att fler kyrkoarbetare fick den duvningen. Vi kan inte ha folk anställda som inte egentligen vet vad firman tillverkar. Och ska folk ändå enligt avtal ha fem dagars fortbildning per år, kan det knappast vara fel att göra en gemensam satsning och se vart den leder. Men, som sagt, den svenska avundsjukan plus det politiskt programmatisk snåla, det dumsnåla eller det politiskt moderatsnåla (och det spelar ingen roll tydligen om det är nya eller gamla moderater) vet bäst. Så lite som möjligt eller någon annanstans för att det ska bli så mycket som möjligt. Jag behöver inte vara så besvärande, men jag går helt enkelt inte på det.

Den svåra Israel-frågan måste vi ta nya tag i.
Komminister Anna Ekström har skrivit en artikel som inte borde förbigås med tystnad. Antje Jackelén och Svenska kyrkan kommer inte enkelt undan där.
http://si-info.org/index.php?id=856
Är det inte underligt att Svenska kyrkan inte kan hantera den komplicerade frågan om Israel och Palestina?
Nja, ingen annan kan, varför då Svenska kyrkan? Men utgångspunkten i mitt lätt idealistiska tänkande borde vara god för Svenska kyrkan. Dels ett dialogcentrum i Jerusalem (Greta Andrén, dr Kosmala, Göran Larsson) och många möten med judendomen, dels medkristna palestinier och möjlighet till insatser där.

Nog finns det israeler som är bekymrade över situationen lika väl som det finns invandrade israeler från USA som blivit bosättare och "vet hur man ska ta hand om araber". Med några kan man föra dialog - och de som står under politiskt förtryck måste kunna uppfatta att de inte står ensamma. Jag kan förstå hur man formulerar en de förtrycktas teologi och jag ser hur den tippar över och blir politisk ideologi med övertoner av ett rätt förfärande slag. "Blut und Boden", skrev Anna. Det blir nog lätt så, när alla gör anspråk på land utifrån härkomst.

Jag tyckte det var pinsamt att kyrkomötet antog Kairos-dokumentet när de flesta ledamöterna inte läst det. Med de flesta avser jag de "överväldigande flesta".
Jag hade läst - men det var besvärligt att få fram dokumentet, som Bilda gett ut. Det gick eftersom s Eva Danielsson ( födelsedag i går vet alla Fb-vänner) på Bilda i Kalmar hjälpte mig. Samtidigt ser jag hur hela frågan om Israel/Palestina inte är en samtalsfråga i en folkbildarkyrka. Vi tar uttalanden, men mer blir det inte.

Det talas om en tvåstatslösning men den tycks vara avlägsen och är det en hållbar lösning? Eller finns det ingen lösning annat än att Israel blir en sekulär stat - men då har den judiska staten Israel gått under. Vad svarar vi de palestinier som säger att de invandrade ryssarna alls inte är judar. "Blut", alltså. Och vad kan vi göra för att freda palestinierna mot rått förtryck, destruktion av olivodlingar, konfiskation av mark, demoleringar av hus och hem mm mm. Ska vi ifrågasätta kompetensen hos dem som för Svenska kyrkans vidkommande hanterat denna knepiga fråga - har de misslyckats och detta på ett uppseendeväckande sätt med t ex husbyggen på Olivberget, där 30 miljoner fortsatt inte använts. Kyrkomötesbeslutet togs utan besvärande mycket förarbete. Det blir så när nomenklaturan agerar. Och just nu har det blivit ingenting av det stolta projektet. Om inte sammanträden räknas, förstås.

Jag säger inte att vi måste ta nya tag. Jag säger kanske att vi måste ta andra tag. Och kanske markera mot blodsresonemanget eftersom biskop Munib Younan uppenbarligen är en kristen palestinier med grekisk bakgrund (Younan betyder just "Greken").

Läs nu Anna Ekströms artikel och ställ frågor åt alla håll.
Den som vill, kan lägga märke till att det är en präst i stiftet som nu går åt Antje Jackelén - vart skall detta barka vart?

Nu kommer upprördheten som svar på vad jag skriver, tror jag

$
0
0
Förkylning. Bondförkylning. Jag försökte undervisa de närvarande om en mans behov i deta läge genom att hämta Karlsson på taket och läsa högt om kuckelimuckmedicinen. Detta avfärdades med beskedet att "Karlsson är elak". Jag sa emot och frösökte mildra till ett "självupptagen, kanske".  Den enda kuckelimuckmedicin jag kunde peta i mig var lite hembränt, gåva från en dopfamilj. Jag blev inte nämnvärt bättre, men inte sämre heller. Just då. Bäst att försöka skingra tankarna och jag försökte orientera mig på det så kallade nätet. Detta hittade jag:
https://www.facebook.com/pages/Heinz-Jack%C3%A9len-%C3%A4rkebiskopsman-to-be/596939047034379
Jo, det heter "ärkebiskopsman to be". Det är så han beskriver sig på sin facebooksida. Jag funderar på de tidigare i ärkebiskopshuset, dem jag mött: Marianne, Birgitta, Brita, Barbro, Inger och Kajsa - Josefson, Sundby, Werkström, Weman, Hammar och Wejryd, alltså. Vem av dem hade lagt ut "ärkebiskopinna to be" på Facebook? Vilken kod är det som Jackeléns inte förstår - och är detta den enda koden?
Jag tycker det hela är pinsamt - jämställdhetspinsamt inte minst. Var och en får väl stå på egna ben - också om man är man?
Same shit but different, kunde man säga.
Men vad är det för signal jag uppfattar - och var det verkligen detta de röstande röstade på.
Det vill jag faktiskt veta.
Det som är den tysta kunskapen om en svenskkyrklig kultur kanske Jackeléns saknar när allt kommer till allt. Vi får ett ärkebiskopspar som inte kan de svenskkyrkliga självklarheterna - på gott och på ont. Jag kan som vanligt vara generös och skriva "på gott". Men jag undrar verkligen.
Jag hittade sidan eftersom jag letade efter något som Anna Ekström skulle skrivit i höstas. Det hittade jag också. Men inte vet jag om Anna fått svar.
Tror ni man ska friskna till nu?

För att förvärra plågan såg jag också att Frimodig kyrka lagt ut Anna Sofia Bondes plädering för en av biskopskandidaterna i Lund. Det gjorde mig inte glad. Ett biskopsval är rimligen inte en sak att hantera kyrkopolitiskt utan andligt och nomineringsgruppen FK har väl inte någon kandidat att driva i valet - var togs det beslutet? Och om det tagits, varför ska då inte de politiska partierna driva sina kandidater och i kraft av sitt röstunderlag bestämma. Men då har ju ingen brytt sig om att fråga vem Gud vill ha.

En biskop ska inte vara en partigängare. Frimodig kyrka kan visst plädera för bedjande inför valet och FK:s bönebrev är kloka och nyttiga. Men gruppen kan inte som grupp agera i valet. Det är ett ansvar för elektorerna - men ett personligt ansvar. Det kan förvaltas i grupp men inte i nomineringsgrupp och på den gruppens hemsida - hur behjärtansvärd saken än kan tyckas.

Jag antar att jag inför utfrågningen måste vara Lunds stift behjälplig med förslag på frågor till biskopskandidaterna. De kommer tids nog, men så sent att kandidaterna inte får för mycket förberedelsetid.

Kanske ska jag sluta med ett ord till de fördomsfulla, de som inte läser bloggtexter mer än för att bekräfta något de tror återfinns där.
Det är meningslöst att sätta en diagnos på mig bara för att jag insåg att frilansjournalisten som ringde inte var påläst på det sakområde där hon skulle agera - och ingen skugga över Tom Alandh, som inte hade med saken att göra. Jag frågade om hon exempelvis, påläst som hon var, läst någon av mina böcker. Svaret framgick av indignationen. Och vår vän Dike tror att en veckas studier i Israel/Palestina kan motsvara en liten debatt mellan två på Östrabo. Programmet för resan har han ingen aning om.
Detta är ungefär lika befängt som att påpeka att det finns fler kvinnor än män i kyrkomötet - som en hälsning till mig. Då har bara ett enkelt förhållande avslöjats, att karln ifråga efter alla dessa år inte begripit vad ämbetsdebatten från vår sida handlar om.

Det finns ingen lagstiftning i landet mot dumhet. Det kan jag ibland uppfatta som en brist. Det finns ingen lagstiftning mot snålhet, den som begränsar tillväxten, heller. Det är kanske också en brist?

Varför blir det aldrig rätt för Jackeléns?

$
0
0
Inte hade jag tänkt ägna min svåra sjukdomstid åt att fundera över Jackeléns men så fort man tar ett tag, rasar motsägelser ner.

Jag kan påminna om meriteringen - professor var hon aldrig i den mening svenska lyssnare hör då hon presenteras. Hennes avhandling var kanske inte omvälvande - jag vet inte. Likväl har jag till hälften varit inne i den systematiska teologien för missionsvetenskap- och ekumenik-ämnet vid Lunds universitet låg i skärningspunkten systematisk teologi och kyrkohistoria/missionshistoria. Den viktiga frågan om en avhandling är för övrigt frågan var den citeras och om något forskningsresultat finner vägen in i allmänt vetande, in i standardverken om det som utforskats. (Ni behöver inte fråga om min avhandling för då måste jag med ständiga skrapanden med foten tillstå att det blev så - men det var förstås fel, eftersom det var fel författare).
"Gedigen meritlista och bred erfarenhet" talas det om. Och det sägs att just Antje skulle koppla samman kyrka och akademi. Går ni på det? Jag finner just nu inga skäl att göra det - men övertyga mig om att jag har fel!

Hur det är med ärkebiskopsmannen to be, vet vi kanske inte.
Fb-sidan gillas av 115 personer och i herdabrevet håller Antje fram Heinz som Svenska kyrkans förste biskopsman. Så varför inte "ärkebiskopsman to be"? Det är logiskt - och logiskt dumt. Ärkebiskopsämbetet är något mer än en lustifikation.

Ekumeniskt kom ett larm om Heinz Jackelén. Han beskriver den heliga Treenigheten som "Skaparen, befriaren och livgiverskan" - och den omskrivningen köper man inte i den världsvida kristenheten. Men vad då? Sanningsfrågor och teologi kan väl numera knappast hör samman?

Exercis med Antje Jackelén är väl inte så underhållande - men mycket tycks bli konstigt. Brevet från Mekane Yesus-kyrkan som lästes upp för kyrkomötet utan att särskilt många förstod att det inte var så märkvärdigt som det skulle låta.

Det var tydligen känsligt det där med Aleksander Radler. När Expressen frågade hade hon tenterat för Aleksander en gång. Nu jagades vidare och pressekreteraren Daniel Bramsell ryckte ut med en kommentar på snaphanen.dk.
"I samband med sina studier vid Lunds universitet träffade biskop Antje Jackelén Aleksander Radler som då undervisade på universitetet. Under doktorandtiden tenterade hon EN gång för honom. Det var en litteraturkurs på 7,5 poäng den 28 april 1992."
Man märker markeringen. En enda gång. Men visst hade de träffats ...  Fast nu ska det läggas distans. Varför det? Vi var många som träffade Aleksander, för han var ju verksam vid fakulteten. Det gör oss knappast misstänkta, eller? Varför blir distanserandet så angeläget för Antje?

Men hur var det?
Jag kollar Antje Jackeléns CV och där är hon doktorand 1996-1999. Så i vilken doktorandskurs tenterade hon 1992 - och i vilket ämne?
Vad gjorde Aleksander 1992? Enligt hans CV var han då professor i Naumburg och vikarierande professor i Halle-Wittenberg.
Hur eller hur - en doktorandkurs kanske det inte var, däremot en komplettering av hennes grundexamen?
Men varför stämmer de uppgifter som lämnas aldrig självklart så att de omedelbart är trovärdiga? Kanske pressekreteraren kan upplysa? Och också ge besked om varför Radler-frågan är så känslig!
Samt besvara frågan om facebooksidan, kanske?

Facebook-klargörandet

$
0
0
Då tackar vi Anders Stenström, som gjort insatsen att skapa klarhet i face-booksidan. Frågan hur denna sida kunnat stå kvar och få 115 gillanden behöver vi inte grotta ner oss i. Inte heller den logik som ligger i att Svenska kyrkans förste biskopsman nu blir ärkebiskopsman. Det eländiga kvarstår. Och en facebooksida av detta slag för tidigare ärkebiskopinnor är faktiskt otänkbar. En sak är att vara prästfru - eller till nöds prästman. Men det där att göra karriärsteg på maken/makan tror jag vi varit emot rätt länge. Eller?
Bra att saken klargjordes. Men lyfter vi inte frågorna, får vi inte svaren.
Hur är det då med de andra frågorna? Så här långt gick det ju bra.

Kvällslektyr del I

$
0
0
Nu följer lite kvällslektyr!


VÄXJÖ DOMKAPITEL                                                Bilaga 5 till domkapitlets protokoll 2014-01-31,               § 12, dnr 13-976-345
                                                                                                                            13-974-345
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PART
Dag Sandahl, Östra Järnvägsgatan 18, 346 61  MOHEDA
 
 
SAKEN
Prästs förhållningssätt
 
 
DOMKAPITLETS BESLUT
 
Domkapitlet beslutar med stöd av 31 kap. 12 § 1 punkten kyrkoordningen att tilldela Dag Sandahl skriftlig erinran.
 
BAKGRUND
 
Toivo Jokkala, Bagarmossen, samt kyrkoherden Gunilla Aquilon Elmqvist, Norra Åsum, och församlingspedagogen Linda Nilsson, Stoby har var för sig anmält prosten Dag Sandahl till domkapitlet. De har i huvudsak anfört följande. Dag Sandahl har i sin blogg kallad BloggarDag (nedan bloggen) vid ett flertal tillfällen uttryckt sig på ett kränkande sätt mot biskop Antje Jackélen (Lunds stift).
 
I sin blogg har Dag Sandahl i samband med ärkebiskopsvalet hösten 2013 bland annat framfört sina funderingar på hur valet av den blivande ärkebiskopen gått till, Antje Jackélens  akademiska meriter samt diverse uttalanden som hon gjort. Dag Sandals förmuleringar har förvisso varit svepande men flera texter uppfattas ändå som mycket olämpliga och kränkande.
Exempelvis skrivs i bloggen ” Det är ett opassande oskick att kalla Kyrkans Hus i Uppsala för Führerhauptquartier. Det får ni inte säga. I alla fall före den 15 juni 2014.” På temat att det skulle vara en nystart med en kvinnlig ärkebiskop skrivs i bloggen ”Det är lite Goebbels över det hela. Upprepa tills upprepningen blir en etablerad sanning.” I bloggen kan även följande formuleringar hittas.
 
·        ”Machtübernahme”
·        ”Herrefolksfasoner är detta.”
·        ”Men tankeexperimentet vad Führern sagt om han fått höra att det år 2014 skulle sitta en tysk ärkebiskop i Uppsala, kan man inte göra”.
 
Dessa ordval indikerar en koppling mellan ärkebiskopen och nazityskland. Att en präst inom svenska kyrkan uttalar sig så är olämpligt särskilt mot bakgrund av att det kan uppmuntra till angrepp mot ärkebiskopen och kyrkan.
 
Domkapitlet har med anledning av tillsynsärendet beslutat uppdra åt ledamoten Charlotte Brokelind att vidta förberedande utredning. 
 
Dag Sandahl har beretts tillfälle att yttra sig i ärendet.
 
 
SKÄL FÖR DOMKAPITELTS BESLUT
 
I 31 kap 12 § kyrkoordningen stadgas följande:
 
”Domkapitlet får förklara en präst obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst, besluta om prövotid för fortsatt behörighet eller tilldela prästen skriftlig erinran, om prästen
1.      har brutit de löften som han eller hon har givit vid vigningen,
2.      har brutit sin tystnadsplikt i fråga om sådant som han eller hon har fått veta under bikt eller enskild själavård,
3.      på grund av sjukdom eller av annan liknande anledning har förlorat förmågan att rätt utöva vigningstjänsten, eller
4.      genom brottslig gärning, på grund av sitt levnadssätt eller på annat sätt i avsevärd mån har skadat det anseende en präst bör ha.
Om domkapitlet beslutar om prövotid ska den pågå tre år. Om prästen under prövotiden på nytt visar sig olämplig för sitt uppdrag ska han eller hon förklaras obehörig.”
 
Domkapitlet gör följande bedömning.
 
Kyrkan ställer stora krav på dem som utövar vigningstjänsten inte bara vid utövandet av tjänsten utan också i det privata livet. Dag Sandahl har i sin profession som präst och som privatperson skrivit i sin blogg. Även om syftet med de texter som skrivits inte har varit att skada Antje Jackélen utan skapa debatt, måste Dag Sandahl ha insett att hans skrivna ord kunde komma att uppfattas som kränkande.
 
Ur Codex Ethicus för diakoner, präster och biskop i Växjö stift, som antogs den 4 maj 2011, kan under rubriken Massmedia följande hämtas: ”I offentliga uttalanden i exempelvis internetbaserade medier, radio, TV och tidsskrifter skall diakonen, prästen eller biskopen vara saklig, ge relevant information och vara noga med att bli rätt citerad. Han/hon bör också klargöra vem som företräds. Han/hon skall ta tillvara på de positiva möjligheter kontakten med massmedia kan innebära, men aldrig söka publicitet för egen räkning, utan vara medveten om sin identitet som innehavare av vigningstjänst.
Den som står i vigningstjänst skall undvika att offentligt debattera personliga konflikter med kollegor eller samarbetsproblem inom församling eller arbetsplats utan söka lösning på annat sätt”
 
Dag Sandahl är, liksom alla andra, genom bestämmelser i svensk grundlag och i Europeiska konventionen den 4 nov. 1950 om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, tillförsäkrad yttrandefrihet. Detta sätter den yttersta gränsen för Dag Sandahls sätt att uttala sig, även om han har att förhålla sig till sitt ämbetsansvar.
 
Ovan citerade blogginlägg indikerar enligt domkapitlets uppfattning en koppling mellan Antje Jackélen och det gamla Nazityskland att en präst i Svenska kyrkan uttalar sig så är både anmärkningsvärt och synnerligen klandervärt. Domkapitlet finner att Dag Sandahl genom sitt agerande brutit mot löften han avgett vid sin prästvigning och i avsevärd mån skadat de anseende en präst bör ha. Domkapitlet finner därför att Dag Sandahl ska tilldelas skriftlig erinran.
 
HUR MAN ÖVERKLAGAR
Domkapitlets beslut kan överklagas till Svenska kyrkans överklagandenämnd. Skrivelse med överklagande ska ställas till Svenska kyrkans överklagandenämnd men skickas och ska ha kommit
in till domkapitlet inom tre veckor från den dag klaganden fick del av beslutet.
 
På domkapitlets vägnar:
 
 
Jan-Olof Johansson                                                         Anna Kämpe 
 
I avgörandet har deltagit ledamöterna biskopen Jan-Olof Johansson, domprosten Thomas Petersson, diakonen Helena Ask, rådmannen Bengt Johansson,  Margareta Andersson, Birgitta Lindén och Elisabeth Hullfors. Enhälligt.
 
Det antecknas att stiftsjuristen Anna Kämpe (föredragande) och kanslichefen Katarina Toll
Koril var med om den slutliga handläggningen utan att delta i avgörandet.

Kvällslektyr del II

$
0
0

Dag Sandahl                                                                    2014-02-10

Ö Järnvägsgatan 18

342 61 Moheda

 

                                                                                       Till

                                                                                       Åklagarkammaren i Växjö

                                                                                       Krukmakaregatan 4

                                                                                       352 32 Växjö

 
Anmälan

 

Växjö Domkapitel har den 31 jan 2014 beslutat tilldela mig en skriftlig erinran för vad jag skrivit på bloggen Bloggardag. (bil 1) Det hade kunnat stå Domkapitlet fritt att göra så, med hänvisning till mina avlagda prästlöften, men endast om Domkapitlet förebragt några skäl som relaterat till vad löftena bottnar i: Bibel och bekännelse.

Detta har Domkapitlet inte gjort utan ger sig ut på spekulationer om vad som kritik skulle kunna leda till (”kan uppmuntra till angrepp mot ärkebiskopen och kyrkan”).

Några bestyrkanden av denna förmodan lämnas självfallet inte. Inte heller motiveras hur detta skulle kunna vara opassande i ett öppet samhälle som vårt
 
Domkapitlet är av den uppfattningen att vad jag skrivit ”indikerar” en koppling mellan Antje Jackelén och det gamla Nazityskland. Detta bottnar uteslutande i lösryckta ord, som t ex ”Machtübernahme” och ”Herrefolksfasoner”, men kapitlet bemöter ingenstädes den av mig framförda uppfattningen att tyska talas av 100 miljoner människor och gott kan användas.[1]

Det är dock orimligt, att Domkapitlets inläsningar i mina texter ska utgöra grund för klander av mig, som jag för delen påpekat för kapitlet i mitt yttrande. Vi har grundlagsfäst yttrandefrihet.

Jag behöver i detta sammanhang inte gå in på att negerade satser i mina texter av Domkapitlet läggs mig till last som om de skulle vara affirmativa men att Domkapitlet alltså vänt på deras meningsinnehåll. Litterära referenser går också Domkapitlet totalt förbi.

Vad Domkapitlet i Växjö gör är att - utan att kunna beskriva brottet mot ämbetsansvaret - klandra mig för att jag skrivit inom ramen för grundlagsfästa fri- och rättigheter.

Detta torde i vårt land vara ett rätt allvarligt brott och jag ber Åklagarkammaren pröva fallet.

Anmälan motiveras också därav, att Domkapitlet för ett tiotal år sedan skarpt klandrades av JO efter att ha försökt gripa in mot kyrkoherden Jan-Åke Karlsson, som författat en insändare som av Domkapitlet uppfattats som förgriplig.

Att Svenska kyrkan har en ordning för överklagande är en sak.

Vad jag här tar upp är frågan om Domkapitlets författningsvidriga agerande.

Att Domkapitlet hålls med juridisk sakkunskap blir i sammanhanget besvärande. Här försöker Domkapitlet nämligen hindra mig från att utöva mina fri- och rättigheter därför att mina texter i sak och utformning ogillas. Det kan en kompetent jurist antagligen enkelt se.

Jag ber sålunda Åklagarkammaren pröva ärendet.

Med vänlig hälsning

Dag Sandahl




[1]Parentetiskt: Jag har rätt flitigt använt tyska på bloggen sedan Dag Sandahl vid Lunds universitet la fram en doktorsavhandling i tyska. Och det var långt innan vi valde ärkebiskop!
 

Bara så att ni vet

$
0
0
Bengt Olof Dike skriver om er på Dagens Seglora och hävdar att jag avvisat ett hans inlägg. Det har jag faktiskt inte. Har det gått förlorat i cyberrymden är det inte mitt fel. Att han skriver om Karajan och liknar mig vid honom är alldeles ok. Karajan steg i en taxi vid Operan i Wien. Taxichauffören frågade: -Och vart ska herr Karajan? - Kör mig vartsomhelst. Jag behövs överallt.
Ungefär som med mig, alltså.
Den so0m vill bedriva bibelstudium om Dike och Dagens Seglora mediterar över Luk 23:12

Völkerisch

$
0
0
En folksaga sitter väl fint - i Herders nationella stil och samman med bröderna Grimm, kanske.

Det var en gång ett lyckligt land och allt var lyckligt (so glücklich). Man levde i fred och harmoni. Ingen tyckte något annat än någon annan. När de visa styresmännen - visserligen från skilda politiska partier, men ändå för egentligen tyckte alla lika när allt kom till allt - jag tar om det från början:
När de visa styrespersonerna (ska det vara!) enade sig om att välja ärkebiskop, var alla tacksamma. Det var en hon, vilket gav extra plus. För att nu inte tala om vilken enastående duglig kraft hon var. Det sa alla så att alla hörde och kunde upprepa. Det var liksom ingen hejd på det hela.

Akademiskt väl meriterad, kulturell, språkkunnig, twittrande och pastoralt erfaren var hon. Meriterna var på en nivå ingen kunde sig minnas ha sett tidigare. Alla var lyckliga. Glücklich. Och allt hade varit så bra om inte några fäskallar, för att inte använda ett annat ord, glammat, skrattat och frågat hur det egentligen förhöll sig. Hur då? Ja, med titlar och detaljuppgifter. Det var självfallet småaktigt och lågt. Alla - eller i vart fall de allra flesta - tog avstånd från småaktigheten och detaljpillet och ville vända sig framåt i stället.

Man kunde i förstone överse med dvärgalåten även om den inte borde höras i allt det lyckliga. Men dom djävlarna, ja i fromma sammanhang som tänker sig att Maktens Mörke Furste har ett anhang säger man så, gav sig liksom inte och de tog sig orådet före, att skriva på något som kallades bloggar. Där roade de sig hiskeliga med fula ord. Plötsligt tog lyckan liksom slut.

När den tog slut, blev det tid för resoluta tag. En av dvärgarna anmäldes. Visserligen hade man i det lyckliga landet yttrande, åsikts- och tankefrihet (till skillnad från det land den valda ärkebiskopen och ärkebiskopsmannen kom från där man hållit sig med Berufsverbot och i decennier jagat oliktänkande ...) men vem vill väl rida paragrafer? Den lilla privatdomstolen avgjorde fallet.

En liten komplikation kunde uppfattas vara att fyra av ledamöterna i privatdomstolen röstat i ärkebiskopsvalet och tre av dem på hon som vann, men varför vara småsint? Det var dock sju ledamöter totalt. Hur det än var, blev utfallet lyckligt. Alla var eniga. Nu fick han som höll på att fråga en kritik som inte gick av för hackor. "Synnerligen klandervärt" var hans tilltag. Fast då började några fundera. Vad är det som är så känsligt med den fina ärkebiskopen att man måste ta i så? Kunde man inte helt enkelt svarat på de ställda frågorna? Klargjort sammanhangen? Upprätthållit grundlagsfästa fri- och rättigheter?

Den synnerligen klandervärde bröt inte samman, för detta är en lycklig folksaga. Han vände sig till åklagarkammaren och åklagaren, som kunde tänka i principiella rättskategorier, bestämde sig för att klippa till. Till all lycka åkte hela privatdomstolen i fängelse. Det var också bra, för då kunde många följa Frälsarens maning att besöka dem i fängelset. Det ger poäng i himmelriket.

Hur det än var i det landet, var det lyckligt - det är det märkliga.
Det var så lyckligt att alltfler började undra vad som egentligen hände i allt det lyckliga. Och riktigt vad som sker när alltfler frågar, kan ingen veta.

Ja, så går det till i sagans värld. Eller: So ein Märchen war das.

Kvällslektyr del III

$
0
0

Dag Sandahl                                                                    2014-02-11

 
 


                                                                  Svenska Kyrkans Överklagandenämnd

 
Härmed begär jag att Överklagandenämnden undanröjer beslutet i Växjö domkapitel 2014-01-31 § 12 att tilldela mig en skriftlig erinran.

Sakframställan

Den första fråga vi måste ställa när det kommer till Växjö Domkapitels beslut är om det som anmälts över huvud taget varit prövbart.

Anmälningarna är oprecisa, svepande, utan sammanhang och styr in mot i vårt statsskick grundlagsfästa fri- och rättigheter.

Domkapitlet borde, som jag skrivit i min inlaga till kapitlet, alls inte tagit upp anmälningarna till behandling. När Domkapitlet gjort så blir det nödvändigt att röja undan beslutet men rimligtvis också ta upp formaliefrågan. Var går gränserna för frågor ett domkapitel ska ta upp till behandling?

Jag noterar nedan att Domkapitlet helt förbigår en bärande anklagelse i anmälan mot mig, den om ”kvinnofientlighet”.

Jag noterar också den betydelsefullaskillnad som går i dagen när det handlar om världslig rätt, där alla anklagelser måste styrkas och den tilltalade inte behöver bevisa sin oskuld, och den kyrkliga rättsskipning, som framstår som rättsosäker. Så t ex kan jag inte se att de kyrkliga facken fått insyn i ärendet. Jag är inte längre medlem, men konsekvenserna av beslutet kan få bäring på präster som är det.

Efter dessa konstateranden avser jag att gå igenom tio principer för rättsvården. Alla styr på en enda slutsats:
Domkapitlets i Växjö beslut av den 31 januari 2014 ska undanröjas.

Jag förmodar att Överklagandenämnden får tillgång till allt material i fallet.

Biträde

Som biträde anlitar jag advokaten Andreas Stenkar Karlgren och hans kollegor på Grönvall & Partners Advokatbyrå KB, som fått fullmakt att företräda mig. De kommer att tydliggöra de juridiska komplikationerna i ärendet, medan jag här nöjer mig med några mer övergripande resonemang.

Princip I

Likhet inför lagen.

Med hänvisning till samma rättsgrund som Eva Brunne friades på i Ansvarsnämnden för biskopar, fälls jag. Jag ska på samma rättsgrund frias av Överklagandenämnden. Vi har yttrandefrihet i landet och kommer det till förgripliga texter har vi en samhällelig ordning för att hantera det också.

Princip II

Texter och resonemang ska återges korrekt.

Domkapitlet har inte besvärat sig med att exemplifiera resonemang utan hugger lösa satser. Det må vara. Men citaten måste vara korrekta. Som citatet om Kyrkans hus där det i min text hette ”I alla fall inte före den 15 juni 2014.”I domkapitlets återgivande saknas ordet ”inte”. Självfallet återges inte min beskrivning av en själavårdande hållning, när jag manat till avstående från ett språkbruk.

Det är svårt att följa om Domkapitlet uppfattar ett klassiskt citat från dr Joseph Goebbels som mycket olämpligt och kränkande, men anklagelsen kan väl knappast vara att jag refererar till europeiskt 1900-tal? Referensen till dr Goebbels är inte tagen ur luften. Upprepningen etablerar sanning, det är mycket samtida problem.

Att Domkapitlet inte ser en referens till Vermes bok Han är tillbaka, noterar jag. Men vad gäller anklagelsen? Jag har skrivit vad man inte kan göra, nämligen ett tankeexperiment. Mer om detta i nästa princip

Nu är jag dock explicit anmäld för ”kvinnofientlighet”. Detta är en allvarlig anklagelsepunkt som Domkapitlet helt går förbi. Jag frias inte. Jag fälls inte. Detta är utomordentligt anmärkningsvärt, inte minst som jag förklarat mig beredd ta ställning till den bisarra anklagelsen bara jag får veta vad den avser. Finns uraktlåtenheten att ta upp anklagelsen att finna i något annat än förklaringen att Domkapitlet vet att den inte är sann? Men skulle det då inte sägas och kanske därmed underminera de andra påståendena? Ser vi något annat än ett godtyckligt exempel på kyrkopolitisk justis? Jag undrar.

Princip III

Det är inte tillåtet att lägga egen inläsning av meningar och betydelser i texter som grund för kritik av den skrivna texten eller den som skrev texten.

Det heter: ”Dessa ordval indikerar en koppling mellan ärkebiskopen och nazityskland.”

Nej, alls inte. Som jag skrev i min inlaga: ”Vad som återfinns i anmälarens egen förståelse, brist på förståelse eller egen föreställningsvärld är nämligen inte utan vidare att förstå som vad den begåvade texten säger.” Mer om detta nedan. Det enda som hävdas i texten är att Vermes bok är läsvärd och rolig men också i sin absurditet tankeväckande. Jag är i Europa inte ensam om att se saken så.

Domkapitlet har inte besvärat sig att ta upp min beskrivning av anmälarnas syfte, nämligen en traktan att få tyst på Bloggardag. Jag noterar. Domkapitlet och anmälarna använder sig av samma metodiska grepp att göra sammankopplingar utan egentligt stöd i text.

Princip IV

Egen fabrikation kan inte ligga till grund för avgöranden i Domkapitlet.

Jag skriver inte Bloggardag för att ”skapa debatt”, som Domkapitlet tolkar saken. Som framgår av mitt svar till Domkapitlet är syftet ett helt annat, nämligen att ”utöva uppmuntrans ämbete genom profetians gåva, vilket är förmågan att skilja mellan sanning och lögn och demaskera lögnen.

Jag skrev också i mitt svar: ”För en präst måste det vara viktigt att visa de betryckta att alla inte står för den teologi och praxis som föröder Svenska kyrkan, utan bevarar det som söndagsskolfröken och konfirmationsprästen en gång lärde ut.”

Jag hade gärna sett Domkapitlet också väga in dessa preciseringar i stället för att ägna sig åt den egna förställningen att jag vill skapa debatt. Hantera de texter ni får när ni begär in dem, det är det enkla rådet till Domkapitlet. Man behöver inte vara docent för att ge det.

Princip V

Inga obestyrkta spekulationer får läggas till grund för rättsliga avgöranden

Påståendet lyder: ”Att en präst inom svenska kyrkan uttalar sig så är olämpligt särskilt mot bakgrund av att det kan uppmuntra till angrepp mot ärkebiskopen och kyrkan.”

Detta är ren spekulation. Man skulle kunna hävda att det i bästa fall leder till angrepp, men antagligen bryr sig väldigt få om Svenska kyrkan och hennes angelägenheter. Å andra sidan är den öppna debatten livsluft i vårt samhällsskick. Meningen innehåller dock ingen substans utan är ren spekulation. Denna ska självfallet också avvisas just som en sådan.

Princip VI

I kränkthetens kultur måste det stå otvetydigt klart vem som avgör vad som är kränkande.

Evangeliet och bekännelsen kan uppfattas vara en kränkning och den borgerliga anständigheten är alltid mycket lättkränkt.

Profetuppgiften innebär kränkningar när profeterna lägger snittet mellan sanning och lögn. Det är självklart att texter kan uppfattas som olämpliga och kränkande – men det beror på person. Kastar man en sten i en flock hundar, tjuter den som blir träffad, har jag hört.

Det enda rimliga kriteriet när det handlar om kränkningar är att fråga om det som skrivits är sanning eller lögn.

Princip VII

Domkapitlet måste värna sin oavhängighet.

I domkapitlet sitter numera de politiskt tillsatta. Biskopsvalen går så till. Domprosten liksom prästernas och diakonernas representant skulle kunna utgöra en mer fristående konstellation. Domarledamoten sitter på egna meriter men de av stiftsfullmäktige valda är bokstavskombinationer: S, C och POSK.

Fyra i Domkapitlet har valt ärkebiskop 2013, i vart fall tre av dem har röstat på Antje Jackelén. När frågor kring detta val och presentationen av kandidaterna ställs, ligger det i farans riktning att de som röstat på Jackelén, irriteras av kritiken. På något sätt borde Domkapitlet markerat sig medvetet om den delikata problematiken. Särskilt som anklagelserna blir, minst sagt, luftiga.

Min närmast liggande förklaring är att vi bevittnar en kyrkopolitisk process. Den kan möjligtvis tyckas vara välmotiverad, men det är en helt annan sak.

Domkapitlet markerar att det ”var för sig” kommit anmälningar. Den s k skärmdump jag tillställde Domkapitlet visade, att anmälningarna sannolikt varit i säck innan de kom i påse. Domkapitlet borde ett ögonblick reflekterat över det förhållande jag gav insyn i.

Detta sagt, skulle jag kunna tänka mig att min princip numera är helt obsolet. Domkapitlet är inte längre oavhängigt – och det är det som är problemet och skapar problem.

Princip VIII

Varje läsning av text måste vara en medvetet kontextuell läsning.

Med en egendomlig språkbehandling skriver Domkapitlet – och jag citerar dessvärre korrekt: ”Ovan citerade blogginlägg indikerar enligt domkapitlets uppfattning en koppling mellan Antje Jackelén och det gamla Nazityskland att en präst i Svenska kyrkan uttalar sig så är både anmärkningsvärt och synnerligen klandervärt.”

Kontexten är egentligen den från 1937 när de ekumeniska mötena Life and Work i Oxford och Faith and Order i Edinburgh såg likheter och totalitära faror i kommunism, nazism och demokrati. Den ekumeniska rörelsen kunde då formulera mycket kritiska och också för vårt samhälle viktiga frågor. Det gamla Nazityskland är inte i allt så gammalt man skulle önska.

Domkapitlet ser antydda kopplingar mellan Jackelén och Nazityskland. Jag har inte gjort sådana kopplingar i några texter. Det kanske f ö skulle uppfattas vara egendomligt eftersom Jackelén är född 1955. Men självklart finns det för alla som är födda i Tyskland under 1900-talet kopplingar, underligt vore det annars men det beror inte på att jag kopplar samman något. Antje Jackeléns pappa Werner Zöllner var soldat i den nazistiska krigsmakten och torde, som alla unga i Tyskland, varit med i Hitlerjugend, hennes man är född i det Tredje riket. Det kan knappast vara anmärkningsvärt och synnerligen klandervärt att konstatera detta. Hur skulle det kunna vara det?

Saken styr inte på person eller personliga förhållanden utan på objektiva, historiska fakta som de flesta tyskar får leva med och bearbeta. Jag hänvisar inte här till den omfattande litteraturen i ämnet..

För egen del blev jag vid något tillfälle omskakad av insikten att den svenska krigsmakten och den tyska har samma indelningssystem när jag förstod att den tyske officer som grymt bröt mot Genevekonventionen hade ”min” kod. Så nära är det. Och här råder inget ”vi” och ”dom”.

Den sammankoppling Domkapitlet tror sig se är fiktion. Men det finns ett annat sammanhang som är faktiskt. Jag ska inte utsättas för kritik för att jag vet det.

Princip IX

Det är avgörande viktigt att visa respekt för vunna erfarenheter från europeisk samtidshistoria och ta dem till vara.

Vi översvämmas av litteratur om perioden 1933-1945 och jag kan tycka att böckerna kommer en generation för sent men det monstruösa under denna period i europeisk samtidshistoria måste vara referens både för att förstå vår tid och se farorna.

Jag hör till dem som inte uppfattar ren huliganism som nazism utan tänker att farorna är mer subtila och ska hanteras genom radikal öppenhet. Ska referenser till avgörande viktiga delar av vår samtidshistoria stämplas som i någon mening opassande, är vi illa ute.

Detta sagt, ska jag inte klandras för att jag använder mig av det tyska språkets rika möjligheter, ett tema som jag utlagt i mitt svar till Domkapitlet men som Domkapitlet alls inte tagit till sig.

Princip X

Resonemang ska fotas i verkligheten

Begreppet ”kunde komma att uppfattas som kränkande” hör inte hemma i ett domkapitelsutslag. Då förutsätts vad som skulle bevisas. Verkligheten är den, att jag preciserat ställt frågor. De hade lätt kunnat besvaras och somliga uppgifter rättats till. Så har inte skett och man kan bara spekulera i frågan varför.

Verkligheten är också den, att jag inte är överens med domkapitlets ledamöter. Några av kapitlets ledamöter är mina kyrkopolitiska motståndare. Därför bloggar jag. Hade jag tänkt som domkapitlets ledamöter, hade jag inte bloggat.

Jag ser det vara en viktig uppgift att bedriva polemik i den sönderfallande kyrkostrukturen därför att jag sett och erfarit Svenska kyrkan som något mycket större och viktigare än det som nu visar sig i kyrkosystemet. Så har jag också en stabil svenskkyrklig  bakgrund, något som fördelaktigt skiljer ut mig från somliga ledamöter av Domkapitlet i Växjö

”Domkapitlet finner att Dag Sandahl genom sitt agerande brutit mot löften han avgett vid sin prästvigning och i avsevärd mån skadat det anseende en präst bör ha.” Det kan man förstås hävda om den blogg som av Kyrkans Tidning förra året – med de förgripliga texterna – utsågs till Årets blogg. Förra året var också kyrkligt valåt – och jag valdes på nytt till kyrkomöte och stiftsfullmäktige. Jag avtackades detta år för insatser i församlingslivet och i stiftsstyrelsen med håvor, från stiftet en tavla föreställande det hus där Domkapitlet sitter och finner mig i avsevärd mån ha skadat det anseende den präst bör ha (så var ska jag nu hänga den tavlan, är det tänkt?) Varför skulle domkapitlets ledamöter ha mer rätt än alla de andra, inklusive mediefolket?

 Frågan ställdes till mig av en ömsint präst om vem som tar ansvar för situationen att jag nu utsätts för en avsevärd kritik, som kommer att följa mig som kommer att följa mig som en djupt personlig kränkning. Jag hade inget svar på frågan, men kom på mig själv med att kanske inte bry mig. Så dålig är Domkapitlets behandling av en fråga, som skulle ha avvisats, och så uselt är beslutet.

 Formalia

Det hör till det akademiska livet att granska formalia, en verksamhet som lätt kan gå till överdrift. Att Domkapitlet anger fel postnummer till mig är en sak men svenskbehandlingen i det avgörande stycket är ofullständig och illa korrekturläst.

Det finns tydligen enligt bilaga 5 också en förberedande utredning av ledamoten Charlotte Brokelind. Den har jag inte fått se. Handlar det om grundläggande rättsprinciper, borde jag ha fått det. Eller finns utredningen helt enkelt inte? Det vore av värde att få veta det. Kanske Överklagandenämnden kan klargöra sakförhållandet?

Om utredningen finns och utgör ett underlag i en process, får jag be advokaten Andreas Stenkar Karlgren att fatta beslut om vad som då bör gälla.


Med vänlig hälsning


Dag Sandahl

Domkapitlets ledamöter

$
0
0
Advokaten får sköta fallet nu och jag lutar mig tillbaka och fortsätter att käckt och muntert blogga om kyrkolivet. Grundlagsfrågor är fall för rättsväsendet, förstås och här har vi ett system för granskning. Det kyrkliga rättssystemet är principiellt osäkert. Då tar man tacksamt emot advokatfirmans resurser. Man har väl läst Grisham? Jag undrar om advokaten kommer att jaga domkapitlet med frågan varför en huvudanklagelse alls inte utreddes, den om "kvinnofientlig" blogg. Mann merkt vielleicht eine Absicht, oder?

Kommer advokaten också att dra spåret tillbaka till ursprunget? Det var Dagens Seglora som påstod att jag på något sätt antytt något nazistiskt med Antje Jackelén, ett påstående jag avvisade. Jag hade skrivit "upp med flaggan", fast på det fina tyska språket. Nu bar Segloras tolkning ända fram till ett domkapitelsutslag. Är det någon som har vett att bli lite nervös nu?  När Seglora bestämmer hur det är, är det så. Nå, ingen blir kanske överraskad. De totalitära fungerar så. Men likväl?

Jag fick frågan om domkapitlets ledamöter och ombads skriva en kort karaktäristik av dem.
Biskop Jan Olof Johansson, en snäll och vänlig person som vill alla väl
Domprost Thomas Petersson, en snäll och vänlig person som vill alla väl
Diakonen Helena Ask, en snäll och vänlig person som vill alla väl
Rådman Bengt Johansson, en snäll och vänlig person som vill alla väl och tjänstgjorde
Projektledaren Margareta Andersson, C, en snäll och vänlig person som vill alla väl
Gymnasieläraren Birgitta Lindén, S, en snäll och vänlig person som vill alla väl
Distriktssköterskan Elisabeth Hullfors, POSK, en snäll och vänlig person som vill alla väl

Då var det gjort.

Som en liten läsarorientering kom jag på att blogginläggen som handlar om äb-valet och Antje Jackelén kanske skulle förtecknas.
2013
8/6 Ärkebiskopsvalet
18/8 Mässliv (har jag inte efter den natten  skadat det anseende en präst bör ha så vet jag inte ...DS)
29/8 Kort rapport
24/9 Die Kartoffelfrage
28/9 Ajournerat
1/10 Innan jag tittar
3/10 Vemod I
4/10 Bryderi
5/10 Salander och Busse
12/10 Oberst Busse
13/10 Ärkebiskopsvalet
14/10 Expressen avslöjar: Antje hade samröre med Stasi-agent
15/10 Machtübernahme
16/10 Jungfrufödelsen som metafor
16/10 Oktoberfestligt
19/10 Make my Day. Really!
22/10 Söndagsskolfröken och Die Erzbischöfin (illa skrivet men dock! DS)
26/10 Mytologiskt?
28/10 Achtung!
1/11 Slagen av insikt
14/11 Två anmälningar
20/11 Beriktigande
2/12 Uppropet
3/12 Anti Antje-kampanj?
5/12 Mayday - Day Made
5/12 På begäran: Skärmdumpsbilaga
6/12 56
9/12 Hatkampanjen
13/12 Hatet - öppet och förfolt
19/12 Bestörtningen
22/12 Ordet är nog "plump" (här observerar jag mitt utropstecken kring nazistkoppling, DS)
2014
5/1 Lördagsintervjun
13/1 Forskardröm (om detta handlar om äb-valet för det var en dröm, DS)
17/1 Bussige Busse - eller busige Busse
20/1 Varför skulle vi?
21/1 Nu slutar vi tjata om Antje Jackelén

Fast det sista gör vi inte. För om de frågor som ställts i blogginläggen får sådan effekt, ska vi nog gräva lite djupare. Jag hade kanske förmodat att somliga oklarheter skulle redats ut. Det blev tvärtom. Var är det man säger "You ain't seen nothing yet?" Jag vet inte men strömmen av lovord över den valda stimulerar mitt intresse.

Nu blev Antje Jackelén årets maktmappie. Är det som sägs om denna medelålders makthavare sant: "Modern, orädd och alltid lika påläst. Hon anser att vetenskap och religion mycket väl kan gå hand i hand och hon har en liberal syn på andra religioner och homoäktenskap. Den svenska kyrkans spjutspets in i framtiden. Nu skriver hon historia när hon blir vår första kvinnliga ärkebiskop." En del är kanske svårbegripligt i motiveringen men det som går att begripa - är det sant? Det kan det vara. Hur ska vi veta?
Maktmappie betyder "mogen attraktiv pionjär person".
Viewing all 2220 articles
Browse latest View live